Olasz üzletberendezések
Rendezze be üzletét az az olasz ízlésvilág és a minőség jegyében. Az Ön kávézóját, fagylaltozóját, cukrászdáját is sikerre visszük!
Olasz kézműves fagylalt
Az olaszok ismerik a jó fagylalt titkát. Mi pedig most megosztjuk Önnel ezt a titkot.
Olasz kávé
Kínáljon vendégeinek valami különlegesebbet, mint amit minden sarkon megtalálhatnak. A tucatkávék helyett Ön válasszon egy igazi kávékülönlegességet.
Milyen szempontok alapján válasszunk fagylaltpultot?
2008.03.12.
Ha régi fagylaltpultunk már nem vonz elegendő vásárlót...
Régi tévhit a cukrászok, fagylaltosok körében, hogy elegendő, ha valakinek jó a fagylaltreceptje - a vevők biztosan meg tudják majd különböztetni a jó fagyit a rossztól.
Szeretnénk most eloszlatni ezt a tévedést: ma már ennél sokkal több mindenre van szükség a sikerhez. A jó fagylaltrecept elkészítéséhez megfelelő minőségű fagylaltgépre van szükség. A vevő pedig a fagylaltpultban talákozik először fagylaltunkkal - egyetlen pillantásnak elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy eldöntse: csábító-e az a termék annyira, hogy a mai, szűkös időkben pénzt áldozzon erre a luxustermékre.
A fagylaltpult tehát döntő fontosságú. Nem csak magának a pultnak, mint berendezési tárgynak kell szépnek és vonzónak lennie, hanem még ennél is fontosabb, hogy a pult vigyázzon a fagylaltjainkra. A megfelelő hűtéstechnika elengedhetetlen: a pultban egyenletes hőmérsékletnek kell lennie mindenhol. Sokan ismerhetjük azt a problémát, hogy az első sorba rakott tégelyekben túlságosan hideg, nehezen adagolható a fagylalt, ugyanakkor a hátsó tégelyekben olvadozik, elveszti tartását, csillogni kezd a termékünk.
Ezt csak úgy kerülhetjük el, ha jó minőségű, egyenletes hűtésű pultot vásárolunk.
A Bocchini fagylaltpultjai az egyszerűbbtől a luxuskategóriáig teljesítik ezeket a követelményeket. Sőt, van egy olyan speciális hűtéstecnikai képességük is, ami egyedülállóan praktikussá teszi őket. Egy másik, jól ismert problémára nyújtanak frappáns megoldást: a leolvasztásra, mely a fagylaltosoknak korábban rengeteg pluszmunkát adott.
A korábbi technológia szerint záráskor a fagylaltostégelyeket a háttértárolóba hordva, a pultot kikapcsolva, manuálisan kellett végezni a leolvasztást. A pára minden estére befagyott az elpárologtató lamellák közé. Ahogy egyre jobban bejegesedtek a lamellák, csökkent a párologtatófelület, a nap előrehaladtával egyre jobban nőtt a pult energiafelhasználása, de eközben egyre rosszabb hűtőteljesítményt nyújtott, olvadoztak a fagylaltok, bár a pult folyamatosan próbált egyre több energiával hűteni. Ez mind a költséghatékonyságot, mind a fagylaltok állagát erősen rontotta.
Később a pultokba beépítették a gyártók az automata leolvasztó-funkciót, ám csaknem minden márka esetében sikertelenül - az automata leolvasztás közben a fagylaltok olvadozni kezdtek, így a fagylaltkészítők mind gyakrabban kapcsolták ki ezt a funkciót - és újra előállt az előbb vázolt áldatlan helyzet.
A Bocchini hűtéstechnikája varázsütésre megoldja ezt a sok bosszúságot okozó problémát. A varázsszó pedig az invert ciklusú leolvasztás - leolvasztás közben a pult automatikusan megfordítja a teljes hűtőkört: az elpárologtatóból lesz kondenzátor, és viszont. Így nagyobb hőt tud leadni a lamellákra, a leolvasztás sokkal gyorsabban lezajlik, nincs idő arra, hogy a fagylaltok olvadozni kezdjenek.
Egy másik, csaknem ugyanolyan fontos praktikus szempont a pult kiválasztásakor a pult könnyű takaríthatósága. Sokan behódolnak ma már Magyarországon az utóbbi évek egyik divatjának – és rengeteg pénzt ruháznak be átlátszó plexiből készülő, és átlátszó plexitégelyeket használó pultba. Szinte egyikük sem gondol arra, hogyan fog kinézni a pult egy forgalmas nap végére: a tégelyek közé óhatatlanul lecsöpögő, bepottyanó fagylaltot egyenesen a vevők elé tárja, s így még az egyébként legtisztább üzlet is maszatos, takarítatlan benyomást kelt (szinte lehetetlen olyan gyakorisággal kitörölni a pult alját, a tégelyek alatti részt, hogy ez ne következzen be - egy nagy forgalmú napon rengeteg pluszmunkát ad).
Nem csak esztétikai szempont a pultokban a fagylalt láthatósága - a mai éles versenyhelyzetben, mikor olcsó jégkrémmel, erősen reklámozó multinacionális cégekkel kell megvívnia a kézműves fagylaltot kínálóknak, nagyon nem mindegy, hogy az utcafronton sétálók milyen messziről veszik észre ínycsiklandó fagylaltunkat, nem takarja-e ki valami a pult szerkezetében a rálátást. Minél jobban döntöttek a tégelyek, annál messzebbről látszik a fagyink. A Bocchini pultok formatervezése erre különösen ügyel.
És végül, de nem utolsó szempont: a minőség. Annyi pénzért, amennyibe manapság egy fagylaltpult kerül, a vevő elvárhatja, hogy valódi, tartós anyagokat - nem karcolódó, elszürkülő plexit, hanem igazi üveget, csillgó, hibátlan fémfelületeket kapjon. Így a pult sok éven át üzletünk éke marad. A kevésbé látványos részeken, a pult beljeséjében ugyanennyire elengedhetetlen, hogy a szerelvények, az alkatrészek jó minőségűek legyenek, tartós anyagokból készüljenek, s a pult ne kezdjen el "szétesni" 2-3 szezon után.
Összefoglalva tehát pultválasztáskor a következő legfontosabb szempontokra ügyeljünk:
- jó hűtéstechnika
- egyenletes hűtés a pult minden részén
- invert ciklusú automata leolvasztás
- könnyű takaríthatóság
- jó rálátás a fagylaltokra
- minél nagyobb tégelydöntés
- műanyag helyett valódi üvegfelületek
- precíz szerelés, szép illesztések, jó minőségű alkatrészek
- sok éven át korszerűnek ható formatervezés
Reméljük, segítségére lehettünk ebben a nehéz döntésben.
- Cikkhez kapcsolódó linkek:
- Bocchini Andromeda fagylaltpultok
- Bocchini Castalia fagylaltpultok
- A Bocchini Italia oldala
Vissza a cikkekhez