Olasz üzletberendezések

Olasz üzletberendezések

Rendezze be üzletét az az olasz ízlésvilág és a minőség jegyében. Az Ön kávézóját, fagylaltozóját, cukrászdáját is sikerre visszük!

Olasz kézműves fagylalt

Olasz kézműves fagylalt

Az olaszok ismerik a jó fagylalt titkát. Mi pedig most megosztjuk Önnel ezt a titkot.

Olasz kávé

Olasz kávé

Kínáljon vendégeinek valami különlegesebbet, mint amit minden sarkon megtalálhatnak. A tucatkávék helyett Ön válasszon egy igazi kávékülönlegességet.

Fagylaltról, versenyről

2005.06.15.

Fagylaltról, versenyről

A Landra 2005. júniusi és a Cukrász Mester 2005. július-auguszusi-i számában megjelent cikk

Amikor Schumacher a Ferrarival elsőként robog be a célba, mindenki számára egyértelmű, hogy ő volt a leggyorsabb. Utána jön a második, a harmadik helyezett, majd sorban a többi. A dobogón állva hatalmas pezsgőfürdővel ünnepelnek, és az ezüst- és bronzérmes tudja: miért és mennyire maradt le az aranyérmestől.
A fagylaltverseny értékelésekor az ítészeknek jóval nehezebb dolguk van, hiszen nem egy objektív eredmény után kell győztest hirdetniük, hanem sok szempont alapján, viszonylag szubjektív vélemények, benyomások alapján kell bírálniuk az eléjük kínált édességeket.
Az idei évben is a budapesti Zila Kávéház – Krisztina Cukrászda adott otthont a fagylaltversenynek. Az időjárás kegyes volt hozzánk, sok hűvös, esős nap után gyönyörű időnk volt június 13-án. A jelentkezőknek 2-2 fagylalttal kellett nevezniük. A kötelező fagylalt a csokoládé volt, a másikat szabadon választhatták a versenyzők. Akik nem kifagyasztva hozták a fagylaltjukat, azoknak reggel volt lehetősége a hozott keverékek fagyasztására és sokkolására. Örömmel nyugtáztuk, hogy ma már mindennaposnak számít a sokkoló használata, mely segít a fagylalt állagának megőrzésében. A versenyen sem kellett mellőzniük a fagylaltkészítőknek e hasznos eszközt, mely ma már nélkülözhetetlen az igazán jó fagylalt készítéséhez.
Mintegy 35 egyéni induló és néhány alapanyagforgalmazó cég (külön kategóriában) bátorkodott megméretni magát. Ahhoz képest, hogy az országban kb. 2200 helyen készítenek fagylaltot, úgy tűnik, sajnálatosan kevesen bíznak termékük versenyképességében.
Az elkészült vagy hozott fagylaltok a különböző, részben erre a versenyre odavitt fagylaltpultokban várták az értékelést. Mindannyian tudjuk, hogy még a saját pultunkban is nehéz beállítani, hogy minden fagylalt egyforma állagú legyen, hiszen általában a kiírt hőmérséklet csak tájékoztató jellegű, a tényleges hőmérséklet akár néhány fokkal is eltérhet a kijelzőn jelzett értéktől. A fagylaltversenyen aznap beállított pultokkal azonban még ennél is nagyobb eltérések fordultak elő. Az egyik pultban olvadtak, a másikban kemények maradtak a fagylaltok. Egy pulton belül is találtunk eltérő állagú versenyfagyikat – azok a termékek, amelyeknek állaga, kötőanyag-tartalma nem megfelelően volt beállítva, még a kézművesfagylaltokhoz nem megfelelő, extrém hideg (bár a kijelző szerint csak -14 ˚C-osra hűtött!) pultban is összeestek. Ugyanebben a pultban a jól megkomponált, állagát szépen megőrző fagylalt adagolhatatlan, kemény lett - ez bizony indokolatlanul csorbította néhány versenyző esélyeit, és megnehezítette a zsűri dolgát.
A szakmai és a közönségzsűri külön-külön értékelte a versenyfagylaltokat. Nagyon sok szempontból mérlegelhetőek a készítmények. Mindjárt a kinézet, a dekoráció sok információt rejt magában. Mennyire gusztusos, csábító a termék, volna-e kedve megkóstolni a vendégnek, ezt választja-e elsőként a többi közül? (A műanyag díszekkel megrakott fagylalt nem csábít kóstolásra, sőt: azt sugallhatja, hogy nem természetes alapanyagokból készült, „műanyag” a fagylalt is alatta…) A kóstolás alkalmával az íz és az állag is sok szempontból pontozható. Fontos a kezdő íz az első kóstolásnál, de nagyon fontos az utóíz, sőt az is, hogy maradék íz van-e jelen. (A helytelenül adagolt sárgadinnye-aromával már biztos mindenki találkozott, ami sajnos még jóval később is érezhető.) Szintén több szempont szerint értékelhető az állag: pl.: a krémesség, az adagolhatóság, a testesség szerint. Végül véleményezhetőek a fagylalt esetleges hibái: édes, vizes, zsíros, kásás, homokos, hideg, nyúlós, stb. Megtartja-e állagát órák múltával, vagy összeesik a tégelyben?
Amikor végül délután a műsorvezető Benke Laci bácsi eredményt hirdetett, kiderült: minden induló elismerésben részesült, és egyszerre öt egyéni induló is aranyérmet kapott a csokoládéfagylaltjára. Hogy közülük ki milyen szempontok alapján nyerte el a díjat, az nem derült ki a megjelentek számára. Azt sem tudtuk sajnos megállapítani, hogy melyik versenyfagylalt lett a második, a harmadik, miben kell változtatni a kevésbé sikereseknek, miben voltak kiemelkedőek a győztes fagylaltok – ez pedig a jövő indulóinak, és a szakmai érdeklődőknek hasznos segítséget adhatott volna.
Gratulálunk a vándorkupát elnyerő budapesti Oprandi Tamásnak. Az ő különleges gorgonzola-sajtos fagylaltja és csokoládéfagylaltja egyaránt meggyőzte a zsűrit arról, hogy olyan szakember is készíthet különleges minőségű termékeket, aki nem rendelkezik cukrász végzettséggel, de gyermekkora óta a fagylaltok közelében él és olasz édesapjától volt alkalma ellesni, majd továbbfejleszteni a fagylaltkészítés trükkjeit.
Meglepő volt viszont, hogy az aranyéremmel kiemelt versenyfagylaltok között egy fehér csokoládé fagylalt is szerepelt. A fagylalt valóban kitűnően sikerült, viszont kakaóport nem tartalmazott, az íze nem csokoládé volt. A névtábláján Csokoládé állt - a fogyasztóvédelem egy fagylaltozóban még büntetést is kiszabhatna a fogyasztók megtévesztése miatt.
Összességében a fagylaltverseny kitűnő alkalom arra, hogy a szakma képviselői megismerhessék egymás termékeit, tanuljanak egymástól, és közben a nagyközönség felé propagálják a jégkrémek elnyomásával szemben a kézműves fagylaltok erényeit. Az idei versenyről sajnos hiányolnunk kellett a szakma jeles képviselőinek jórészét, a megjelentek igen nagy hányadát a versenyzők, a kiállító cégek, és a fogyasztók tették ki. A bulvársajtó sem kedvezett a célkitűzéseknek. Egyrészt több helyen tévesen jelentették meg „Az év fagylaltja” győztes ízt, másrészt egy versenyen kívül készült, tréfásnak szánt ízt, a lecsófagylaltot emelték ki, ami inkább elriasztja a vevőket a fagylaltfogyasztástól – ellentétben a versenyen indult jó néhány, ínycsiklandó finomsággal.
Bízzunk benne, hogy a következő fagylaltversenyre sokkal többen eljönnek versenyzőként, így még nagyobb rangot adhat majd a győzelem is. S talán akkor a versenyen nem induló szakmabelieket is nagyobb számban vonzza majd az esemény. A gondosan összeállított, bulvár-hír alapanyagnak is alkalmas, sok érdekességet közlő sajtóanyag pedig segíthet abban, hogy a verseny kapcsán a fogyasztók fejében is méltó helyre kerüljön a kézműves fagylalt.

Erdős Norbert

Cikkhez kapcsolódó linkek:
Fagylaltról, versenyről c. cikk a Cukrász-szövetség honlapján
Fagylaltról, versenyről c. cikk a Landra honlapján
Cikkhez kapcsolódó dokumentum:
Fagylaltrol, versenyrol a Cukrasz Mester 2005. julius-augusztusii szamaban.pdf

Ajánlatot kérek

Kínálatunkból

Déco üzletberendezés

Déco üzletberendezés
Ezt keresem:
Hol szeretnék keresni?Keresem

Hírlevél

Nevem:

E-mail címem:


Feliratkozom

Szeretnék leiratkozni
Amit kínálunk: vendéglátóipari üzletberendezés - legyen az kávézó, fagylaltozó, cukrászda, büfé berendezése. Az olasz kézműves fagylalt készítéséhez szükséges fagylaltgép, fagylaltpult, sokkoló hűtő, valamint fagylaltalapanyag választékunk egyedülállóan széles. Már üzlete megnyitása előtt tanácsokkal látjuk el Önt. Tegye fel kérdéseit - akár a kézműves fagylalt készítésével, akár gépeinkkel kapcsolatban. Kérjen ajánlatot tőlünk!
GEMM FB de Ranieri Bravo TeknaLine Filicori-Zecchini La Spaziale MB seats