Olasz üzletberendezések

Olasz üzletberendezések

Rendezze be üzletét az az olasz ízlésvilág és a minőség jegyében. Az Ön kávézóját, fagylaltozóját, cukrászdáját is sikerre visszük!

Olasz kézműves fagylalt

Olasz kézműves fagylalt

Az olaszok ismerik a jó fagylalt titkát. Mi pedig most megosztjuk Önnel ezt a titkot.

Olasz kávé

Olasz kávé

Kínáljon vendégeinek valami különlegesebbet, mint amit minden sarkon megtalálhatnak. A tucatkávék helyett Ön válasszon egy igazi kávékülönlegességet.

Felkészülés a fagylaltszezonra

2005.02.08.

Felkészülés a fagylaltszezonra

A Landra 2005. februári számában megjelent cikk

A téli időszak alkalmas arra, hogy számot vessünk az előző szezon eredményeivel. Nőtt vagy csökkent az eladott gombócok mennyisége? Ugyanakkor változott-e a tölcsérek száma? Mi okozta?

Egy tanulmány szerint az eladott fagylalt mennyisége 30 %-ban függ attól, hogy hol helyezkedik el az üzlet, 30%-ban attól, hogy milyen a fagylalt és milyen az üzlet megjelenése. 30%-ban függ a forgalom a fagylalt minőségétől, és 10%-ban befolyásolják a vendéget az egyéb tényezők.

Szigorú szabály, hogy folyamatosan meg kell újulni. Ami ma csodaszámba megy, holnapra divatjamúlt lesz. Így van ez a nagypapa fagylaltreceptjével is. Folyamatosan lépést kell tartani az elvárásokkal, és lehetőleg nem követni, hanem diktálni kell a divatot. Sok, régóta fagylaltot áruló kollégától hallom, hogy már nem lehet olyan sok fagylaltot eladni, mint régen… Igaz, megváltoztak a vásárlási szokások. De ma is sok fagylaltot el lehet adni, ha olyan terméket kínálunk, ami a mai elvárásoknak megfelel.

Kevés helyen találkoztam olyan fagylaltkészítővel, akinek nem volt célja, hogy jó fagyit csináljon. Az igazán jó fagylalthoz azonban jó alapanyagok kellenek, a jó alapanyagok drágábbak, a fagylaltot tehát valószínűleg drágábban kell adni. Amíg az anyagon spórolnak, soha nem is lesz olyan minőségű a fagylalt, amiért több pénzt lehetne elkérni. Ha tényleg jó fagyit akarunk kínálni, akkor meg kell kérnünk az árát is.

Pontosan ki kell számítani, és kísérletezni a receptúrákat. A számításban szívesen segítek magam is a hozzám fordulóknak.
A téli szünetet kell kihasználni a géppark áttekintésére is, az apróbb karbantartások, javítások elvégeztetésére, vagy új gépek beszerzésére.

Fagylaltpult. Minél nagyobb, minél újabb - annál jobb. Itt találkozik a fogyasztó a termékünkkel. Az első benyomás döntő. Nagyon fontos, hogy a pult vigyázzon is a fagylaltokra. A hűtése mindenhol állandó hőmérsékletet biztosítson. A leolvasztást észrevétlenül végezze, anélkül, hogy a fagylaltokat megolvasztaná. Az a tapasztalat, hogy ahol a kisebb pultot 18, 20-24 tégelyesre cserélik, duplájára nő a forgalom, úgy hogy a tölcsérszám nem változik. Miért? Eddig bejött a törzsvevő egy csokiért és egy vaníliáért. Most az új pult előtt elkezdi sorolni: Jé, van raffaelló is? Csokis menta? Joghurt ribizlivelővel? Malaga? Mivel sokkal szebbek a fagylaltok, többet kíván meg. Már az első szezonban visszajön az új pult ára.

Fagylaltgép. A felfőzött, vagy hidegen elkészült alaplevet folyamatos keverés és hűtés közben kell fagyasztani. A cél, hogy az alaplében levő 60 – 70 % vizet minél apróbb mikrokristályokká alakítsuk, és azok közé minél több levegőt egyenletesen eloszlassunk. Az elkészült fagylaltot minél gyorsabban, maradék nélkül kell kiadni. Szerencsés esetben egy-egy fagyasztás nem tart tovább 7-9 percnél. Ideális megoldás a kombinált gép - pasztörizáló és fagyasztó egyben! Általában jóval olcsóbb, mint ha külön pasztörizálót és sima fagyasztót vennénk, kevesebb helyet foglal, lényegesen kevesebb energiát fogyaszt, és minden fagylaltot a karakterének megfelelően lehet bekeverni. Az elkészült fagylalt a zárt rendszernek köszönhetően a lehető leghigiénikusabb. Régen értékes órákat pazaroltunk el mosásra, nehézkes tisztogatásra. A kombinált fagylaltgépeket ezzel szemben általában saját zuhannyal látják el, így a lehető legegyszerűbb a mosásuk is.

Sokkoló. A fagylaltgépből kijövő fagylalt mínusz 7 – mínusz 9 C°-os, és még tartalmaz szabad vízrészecskéket. Ha azonnal kirakjuk a pultba, a szabad víz jéggé fagy, makrokristályokká alakul, és magához vonzza az apróbb kristályokat. Attól függően, hogy mennyire jó minőségű fagylaltalapot használtunk, többé vagy kevésbé jégdarabos lesz a fagylalt, még össze is esik. A sokkolóban -40 C°-os hőmérséklet van, és akár 10 perces sokkolás is csodákra képes. A fagylaltot egy-két centis „kéreggel” veszi körül, melyben megfelelő mikrokristályok alakulnak ki. Ez a kéreg segít megőrizni a „magas” fagylalt díszítését is – a szebb, tartósan díszes tégely több vásárlót vonz, a magas, össze nem esett fagylaltból több gombócot tudunk eladni. A sokkoló ráadásul nem csak a fagylaltkészítésben teszi hasznossá magát. A lefőzött forró sárgakrémet lehűti + 4 C°-ra, így megakadályozza a baktériumok elszaporodását (nem úgy, mint az az üst, mely a raktár padlóján tölti hűléssel a fél napot…). Számos egyéb funkciója mellett akár a friss eper is „gurulósra”, mikrokristályosra fagyasztható benne – így a szezonális gyümölcsből akár nagyobb mennyiséget is elraktározhatunk fagyasztva.

Ideje hát, hogy felkészüljünk a 2005-ös fagylaltszezonra - új eszközökkel, megújulva hódítsuk meg a vásárlókat, és növeljük üzletünk forgalmát.

Erdős Norbert

Cikkhez kapcsolódó linkek:
Cikk a Landrában
Cikkhez kapcsolódó dokumentum:
Felkeszules a fagylaltszezonra cikk a Landra 2005. februari szamaban.pdf

Ajánlatot kérek

Kínálatunkból

Tekna Line sokkoló hűtők

Tekna Line sokkoló hűtők
Ezt keresem:
Hol szeretnék keresni?Keresem

Hírlevél

Nevem:

E-mail címem:


Feliratkozom

Szeretnék leiratkozni
Amit kínálunk: vendéglátóipari üzletberendezés - legyen az kávézó, fagylaltozó, cukrászda, büfé berendezése. Az olasz kézműves fagylalt készítéséhez szükséges fagylaltgép, fagylaltpult, sokkoló hűtő, valamint fagylaltalapanyag választékunk egyedülállóan széles. Már üzlete megnyitása előtt tanácsokkal látjuk el Önt. Tegye fel kérdéseit - akár a kézműves fagylalt készítésével, akár gépeinkkel kapcsolatban. Kérjen ajánlatot tőlünk!
GEMM FB de Ranieri Bravo TeknaLine Filicori-Zecchini La Spaziale MB seats