Olasz üzletberendezések

Olasz üzletberendezések

Rendezze be üzletét az az olasz ízlésvilág és a minőség jegyében. Az Ön kávézóját, fagylaltozóját, cukrászdáját is sikerre visszük!

Olasz kézműves fagylalt

Olasz kézműves fagylalt

Az olaszok ismerik a jó fagylalt titkát. Mi pedig most megosztjuk Önnel ezt a titkot.

Olasz kávé

Olasz kávé

Kínáljon vendégeinek valami különlegesebbet, mint amit minden sarkon megtalálhatnak. A tucatkávék helyett Ön válasszon egy igazi kávékülönlegességet.

Interjú a Violetta cukrászda vezetőivel

2008.08.01.

Interjú a Violetta cukrászda vezetőivel

A Cukrász Mester című szakalap 2008. július-augusztusi számában megjelent interjú

Rákoskeresztúr kertvárosi és lakótelepi részének találkozásánál, az uszodával szemben található a Violetta cukrászda. 2002-es megnyitása óta egyre nagyobb népszerűségnek örvend a környék lakóinak körében. Mára már messze földről is ellátogatnak hozzájuk, hogy megkóstolják méltán híres fagylaltjaikat. Kiss Attiláné Ibolya és férje szakmán kívüliként csöppentek bele a vendéglátásba. 2008-ban, 2006 óta immár másodszorra nyerték el az Év Fagylaltja kupát de 2007-ben sem távoztak üres kézzel a versenyről… Erdős Norbert beszélgetett velük a 2008-as Fagylaltverseny után.

Veneto: Mit tudtok ti ketten mást, mint a cukrászok? Hogyan fordulhat elő, hogy egy olyan országban, ahol száz éve működik cukrász ipartestület, jön két fiatal, akik teljesen más szakmákból érkeztek - Ibolya a repülőtéren dolgozott titkárnőként, Attila autószerelő volt -, és letarolják a fagylaltos szakmát…
Kiss Attila: Most már mi is cukrászok vagyunk! Tavaly mindketten sikeres cukrászvizsgát tettünk. Talán abban különbözünk másoktól, hogy - bár tiszteljük a hagyományokat, de közben fontosnak tartjuk az újítást, a folyamatos fejlődést is. Szakmán kívüliként az alapoktól kezdve kellett megtanulnunk a fagylaltkészítést. Gondosan ügyelünk a felhasznált alapanyagok minőségére, mindig odafigyelünk, hogy csakis a legjobbat használjuk mindenből.
Veneto: Az idén először volt rá lehetőség, hogy egy cukrászda több versenyzőt is indíthasson a Fagylaltversenyen. Ti mindketten beneveztetek. Hogyan döntöttétek el, hogy melyikőtök milyen fagyival indul?
Attila: Hosszú vita árán. Voltak különleges szempontjaink is a versenyfagyik megalkotásánál. Idén megállapodtam például azzal a csokoládéforgalmazóval, akitől a csokialapanyagokat vesszük, hogy igyekszünk olyan fagylaltot kitalálni, amiben az ő termékük van. Így került még a kötelező puncs fagylaltunkba is egy kis fehér csokoládé. De nem volt könnyű a döntés, hogy mivel nevezzünk szabadon választott fagylaltként. Az üzletben a mindennapos fagylaltkészítést Ibolya vállalta magára. A fagylaltversenyen való indulás így az ő számára plusz teher, a hétköznapi feladatai mellett kell megoldania.
Kiss Attiláné Ibolya: Attila nem sokkal a nevezés előtt szólt, és mivel a sajttorta fagyit már egy ideje kikísérleteztük, azt vállalhatónak tartottam.
Veneto: A versenyfagyit ezek szerint már korábban is árultátok a Violetta cukrászdában?
Attila: A sajttortát igen. A Szép Helénát nem, az teljesen új fagylalt. Amikor ki kellett találnunk, Ibolya egyik régi receptjét vettük elő, egy Planétás kártyát. A recept eredetileg így hangzott: csokoládés körte Szép Heléna módra. Ebből kifejezetten a versenyre készítettük el a fagylalt-verziót.
Veneto: Pedig biztos voltam benne, hogy feleséged messzeföldön híres szépsége ihletett a Szép Heléna megalkotására! Signor Dimino, az olasz fagylaltkészítő-mester, akivel évekkel ezelőtt bemutatót tartottunk nálatok, a mai napig emlegeti a szép napot, amikor Ibolya műhelyében dolgozhatott… Nagyon találónak éreztem, amikor megtudtam, hogy ilyen fantázianévvel indította versenyfagyiját Attila. De visszatérve a versenyre: volt-e több változata is a versenyfagyiknak, teszteltétek-e, melyik lehet a nyerő?
Ibolya: Nem volt idő sokféle változatot készíteni. Én még nem éreztem elég kiforrottnak a receptet, finomítottam volna még rajta.
Veneto: A Szép Heléna szerinted még kiforratlan változata A 2008-as Év Fagylaltja lett. Vajon mennyire lett volna finom, ha még tovább finomítasz rajta?! Talán ez a maximalizmus tükröződik üzleti sikereitekben is. Amikor 2006-ban először elnyertétek az Év Fagylaltja vándorkupát, érezhetően nőtt-e a forgalom a Violetta cukrászdában?
Ibolya: Nem igazán éreztük, hogy kifejezetten a kupa miatt többen jöttek volna. Szerencsére évről évre egyre több vendégünk van, és egyre messzebbről látogatnak el hozzánk.
Veneto: Az előző két év versenyfagyijai az üzletben is bizonyítottak, megállták a helyüket?
Attila: Igen, folyamatosan választékon tartjuk őket. Érdekes, hogy 2006-ban Banánparádé néven egy banánfagylaltot csináltunk a versenyre, narancsos csoki variegátóval. Azelőtt a banánfagyi nálunk nem nagyon fogyott. Amikor megvariegáltuk, és szépen feldíszitettük, nemcsak Az Év Fagylaltja kupát hozta el nekünk, hanem a cukrászdánkban is mindjárt sokkal kelendőbb lett. A tavalyi nyertes zserbó fagylaltot már a verseny előtt is kínáltuk, régóta csináljuk. 2005-ben az „István rétesével” indultunk, ami egy fahéjas-meggyes rétesfagyi volt. Az üzletben előtte is az egyik kedvenc volt, és azóta is az. A Fagylaltversenyen akkor valamiért egyáltalán nem tetszett a zsürinek, ami egy kicsit fájt, mert úgy éreztük, hogy a verseny nem tükrözi a vevők ízlését.
Veneto: Mit tanácsolnátok az újoncoknak, akik eddig egészen más szakmákban kamatoztatták tehetségüket, most azonban szeretnének fagylaltozót nyitni, és a vendéglátásban kezdeni új életet?
Ibolya: Nagyon kemény, embertpróbáló feladat, de a fogyasztók elégedettsége utolérhetetlen élmény. Nehéz újonnan belevágni, sok pénz kell kozzá, de ha valaki jól csinálja, megtérül a belefektetett pénz és munka is, és nagyon sikeres lehet vele.
Veneto: Igen, én is azt tapasztalatom partnereim körében, hogy legtöbbször már a második szezonban megtérül a befektetés. És mit tanácsoltok a profi cukrászoknak, egyfajta outszájderként?
Attila: A fagylalt nagyon jó üzlet. Minden cukrászdának csak azt tudom tanácsolni, hogy fektessen minél nagyobb hangsúlyt a jó kézműves fagylalt készítésére. Minőségi alapanyagokból, jó gépeken készült fagylaltra szerintünk van kereslet. A fagylaltot sokan csak mint szükséges kiegészítőt tartják az üzletükben. Pedig ez a termék önmagában is megállja a helyét, és plusz vásárlókört képes az üzletbe vonzani. Ha összefogunk, együttes erővel ellen tudunk állni a jégkrémgyártók erőszakos reklámhadjáratainak, és rá tudjuk venni az embereket, hogy ragaszkodjanak a kézműves módszerekkel készülő, egyedi finomságokhoz.
Veneto: Milyen berendezések és gépek kellenek, mi az, ami elengedhetetlenül szükséges a jó minőségű kézműves fagylalt előállításához?
Ibolya: Természetesen főzzük a fagylaltokat, vannak fagylaltos háttértárolóink is.A sokkolót két éve vettük, és ma úgy látjuk, hogy elengedhetetlen. Nagyon sokat segít a munkában, meggyorsítja, kényelmesebbé teszi azt, a fagylalt ugyanakkor sokkal szebb és finomabb lesz tőle. A pultjainkat az idén cseréltük újabbakra, ezekben sokkal szebben mutatnak a fagylaltok.
Veneto: Kelendőek-e a fantáziafagylaltok, vagy csak az alapízeket keresik a vevők még mindig?
Ibolya: Sokan azért jönnek hozzánk, hogy mindig mást és mást kóstolhassanak meg. Fontos, hogy seholsem próbált ízekkel találkozhassanak nálunk.
Veneto: Honnan tudják a vevők, hogy mit takar például a Szép Heléna fantázianév?
Ibolya: Valahogy igyekszünk a táblácskára kiírni, hogy mi van benne, de legtöbbször inkább kóstolót adunk, és a pultoslányok elmesélik az összetevőket annak, aki kérdezi.
Veneto: Ez elárulja, hogy a ti felszolgálóitok, pultoslányaitok jól ismerik az általuk kínált termékeket. Ez nagyon fontos, a legjobb fagylaltot is agyoncsaphatja, ha egy nem kellően tájékozott eladó hümmögve, vállvonogatva reagál a vevők érdeklődésére. Végezetül hadd tegyem fel a nagy kérdést: nem bántátok meg, hogy erre a szakterületre nyergeltetek?
Ibolya: Nem, dehogy. A titok az, hogy szeretni kell csinálni. Ha nem szeretném, biztos el tudnék képzelni magamnak más elfoglaltságot is, minthogy naphosszat állok a fagylaltgép előtt. De én ezt a munkát még mindig nagyon élvezem.
Attila: Vendéglátós édesanyám példáját követve mindig is szerettem volna ezzel foglalkozni. Ő fiatalon lebeszélt róla, de nagyon örülök, hogy végül mégis itt kötöttem ki.

Cikkhez kapcsolódó linkek:
Nézegessen képeket a Violetta cukrászdáról ide kattintva:

Ajánlatot kérek

Kínálatunkból

FB Sofia süteményespult

FB Sofia süteményespult
Ezt keresem:
Hol szeretnék keresni?Keresem

Hírlevél

Nevem:

E-mail címem:


Feliratkozom

Szeretnék leiratkozni
Amit kínálunk: vendéglátóipari üzletberendezés - legyen az kávézó, fagylaltozó, cukrászda, büfé berendezése. Az olasz kézműves fagylalt készítéséhez szükséges fagylaltgép, fagylaltpult, sokkoló hűtő, valamint fagylaltalapanyag választékunk egyedülállóan széles. Már üzlete megnyitása előtt tanácsokkal látjuk el Önt. Tegye fel kérdéseit - akár a kézműves fagylalt készítésével, akár gépeinkkel kapcsolatban. Kérjen ajánlatot tőlünk!
GEMM FB de Ranieri Bravo TeknaLine Filicori-Zecchini La Spaziale MB seats