Olasz üzletberendezések

Olasz üzletberendezések

Rendezze be üzletét az az olasz ízlésvilág és a minőség jegyében. Az Ön kávézóját, fagylaltozóját, cukrászdáját is sikerre visszük!

Olasz kézműves fagylalt

Olasz kézműves fagylalt

Az olaszok ismerik a jó fagylalt titkát. Mi pedig most megosztjuk Önnel ezt a titkot.

Olasz kávé

Olasz kávé

Kínáljon vendégeinek valami különlegesebbet, mint amit minden sarkon megtalálhatnak. A tucatkávék helyett Ön válasszon egy igazi kávékülönlegességet.

A jó kávéfőző titka

2010.02.04.

A jó kávéfőző titka

Ezt tanultuk a La Spaziale gyárában, Bolognában

Kezdjük az alapoknál: milyen is az az ital, amit espresso kávé néven ismerünk? Először is, a jó espresso nem csak folyadék, nem valamiféle híg, fekete lötty… az espresso három féle halmazállapotú összetevőből áll: a csésze legalján található folyadékból, melyet a vízben oldott kávérészecskék alkotnak, ebben van többek között a koffein. A folyadékon foglal helyet a vízben nem oldódó folyékony összetevőkből (olajokból, kolloidokból) álló emulzió. Az egész tetején pedig ott csücsül a jó espresso meghatározó összetevője: a krémes hab, amely a kávé aromájának legfőbb hordozója, aprócska buborékokból áll, és 600-700 féle illékony összetevő alkotja!

Az espresso úgy keletkezik, hogy forró vizet megfelelő nyomáson átjuttatunk az őrölt kávészemeken. A kérdés már csak az, hogy

1. milyen kávén?
2. mennyi kávén?
3. mennyi vizet?
4. mekkora nyomással?
5. mekkora hőfokon?
6. mennyi idő alatt?

Nos, a válaszok egészen pontosan megadhatóak mindegyik kérdésre: az olaszos kávéhoz 220-224 Celsius fokon, 12-20 perc alatt megpörkölt kávészemeket kell megfelelő szemcsenagyságúvá őrölni (egy kávészem kb. 4000-15000 szemcsére esik szét a darálás során). Egy csésze espressóhoz 7 g őrölt kávén kell átjuttatnunk 40 ml mennyiségű, 90 Celsius fokos vizet, kb. 25 másodperc alatt, 9 bar nyomással. Így az elkészült espresso mennyisége 25-30 ml lesz.

Jól láthatjuk ezeket a precízen kimért paramétereket elolvasva, hogy a kávéfőzést az olaszok egészen komoly tudományként fogják fel.

Az első, espresso kávé főzésére alkalmas készüléket 1901-ben, Milánóban szabadalmaztatta Luigi Bezzera. Egy oszlopra hasonlított, monumentális volt és már hasonló elven működött, mint a mai kávéfőzők: gőz segítségével állította elő a presszókávét. Majdnem 50 évig élt ez a modell, annak ellenére, hogy a gőzzel való kávéfőzés nem garancia a megfelelő íz elérésre - gyakran előfordul, hogy túl keserű lesz az így készült ital.

A 40-es évek végén egy újabb jelentős újítás következett: a gőzölős technológiát felváltotta a dugattyúkra épülő módszer. A forró víz és az őrölt kávé ilyetén találkozásából alakult ki a kávéital fent már ecsetelt fontosságú jellemzője: a kávé tetejére kiülő hab. És az ötvenes évek végére a korábbi, függőleges oszlop alakú szerkezetek „lefeküdtek”: létrejött a ma is ismert, vízszintes kazánnal működő forma.

A La Spaziale kávégépgyár alapítói 1947 óta foglalkoznak a kávéfőzés tökéletesítével. A gyár 1969 óta működik Bolognában. A La Spaziale újításainak köszönhetően az itt készülő kávégépek különböznek a világ összes kávéfőzőjétől. Azt már az imént megállapítottuk, hogy a korszerű kávégépek nem gőzzel, hanem forró vízzel főzik a kávét. A mai kávégépek általában forró víz keringetésével tartják melegen a főzőfejet is. A forróvíz a főzőfejben azonban vízkövesedést okoz, és megnöveli a gép karbantartási igényét és költségét. A La Spaziale egyik legjelentősebb innovációja (1970-ben vezette be), hogy a főzőfejet nem forró vízzel, hanem forró gőzzel tartja melegen. Ennek az egyedi megoldásnak köszönhetően alig vízkövesedik, és jelentős az energiamegtakarítás is - a gép egyenletesen magas teljesítménnyel tud működni, a kiadott kávé minősége állandó lesz, a gép pedig könnyen tisztítható, könnyen karbantartható.

A La Spaziale kávégépek ezen túlmenően biztonsági hőszabályozóval, és automata vízfeltöltővel rendelkeznek.

Ráadásul a többi gépgyártó futószalagos szerelési módszere helyett a La Spaziale minden egyes kávégépet egy-egy összeszerelő alkalmazottra bíz: így egyetlen ember felel a teljes gyártófolyamatért, és a gyártás ma is igényes kézműves módszerrel folyik. Egy másik technikus dolga a minőség-ellenőrzés: működés közben, bekapcsolva próbálnak ki minden egyes La Spaziale gépet. Ennek köszönhetően a készülékek tökéletes állapotban, hibátlan minőségében kerülnek a vásárlóhoz.

Minden főzési igényhez megtalálható a megfelelő kávéfőzőgép a cég kínálatában - az igényes, otthoni kávéfőzésre alkalmas géptől kezdve a minden paraméter külön beprogramozására is lehetőséget adó csodagépekig.

A tökéletes kávéhoz - mint említettük - elengedhetetlen a tökéletesre őrölt kávé. A sok cég kínálatában szereplő, beépített kávédarálóval rendelkező kávéfőzők NEM ALKALMASAK arra, hogy megfelelő minőségű kávét készítsünk vele. Az ilyen gépben ugyanis a benne tárolt, őrlésre várakozó kávé melegben áll, kiszárad, „megöregszik”. A szemes kávé csak 12 és 16 Celsius fok között, száraz (de nem kiszárító!), zárt körülmények között tárolva marad hibátlan minőségű. Még arra is ügyelnünk kell, hogy ne helyezzük a kávészacskót a kávégép közvetlen közelébe!

A La Spaziale ezért nem is gyárt beépített kávédarálóval rendelkező készüléket. Mindig különálló kávédarálót kínál gépei mellé - abból viszont a kávéfőzőkhöz hasonlóan teljes választékkal rendelkezik, minden főzési igényű vásárlónak tud megfelelő darálót ajánlani.

A La Spaziale azt vallja: a kávézás nem más, mint egy fontos társasági aktus, egy sajátos életforma - sőt: egy mítosz! Mindazok, akik az olasz kávé utánozhatatlan élményét akarják kínálni a vendégeiknek, komoly együttműködő partnerre találnak a La Spaziale munkatársaiban! S mostantól mi, a Venetónál büszkén képviseljük őket a magyar kávérajongók körében. Kérjen Ön is ajánlatot, mi bemutatjuk Önnek a fogyasztási igényeihez, üzlete forgalmához megfelelő gépeket.

Cikkhez kapcsolódó linkek:
A La Spaziale kávégépek kínálata

a bolognai gyár bejárata
Méltó fogadtatásban részesültünk
Kávégéptörténelem La Spaziale módra
Kiállítási gépek
Bemutató a választékból
Ilyen egy kávéfőzőgép belseje...
... meg ilyen
Félkész kávégépek a szerelőcsarnokban
a gyár saját kávézójában mindig nagy a forgalom
hatalmas szerelőcsarnokban kézműves módszerek


Ajánlatot kérek

Kínálatunkból

FB De Ranieri Lumina fagylaltpult

FB De Ranieri Lumina fagylaltpult
Ezt keresem:
Hol szeretnék keresni?



Keresem

Hírlevél

Nevem:

E-mail címem:


Feliratkozom

Szeretnék leiratkozni
Amit kínálunk: vendéglátóipari üzletberendezés - legyen az kávézó, fagylaltozó, cukrászda, büfé berendezése. Az olasz kézműves fagylalt készítéséhez szükséges fagylaltgép, fagylaltpult, sokkoló hűtő, valamint fagylaltalapanyag választékunk egyedülállóan széles. Már üzlete megnyitása előtt tanácsokkal látjuk el Önt. Tegye fel kérdéseit - akár a kézműves fagylalt készítésével, akár gépeinkkel kapcsolatban. Kérjen ajánlatot tőlünk!
GEMM FB de Ranieri Bravo TeknaLine Filicori-Zecchini La Spaziale MB seats