Olasz üzletberendezések

Olasz üzletberendezések

Rendezze be üzletét az az olasz ízlésvilág és a minőség jegyében. Az Ön kávézóját, fagylaltozóját, cukrászdáját is sikerre visszük!

Olasz kézműves fagylalt

Olasz kézműves fagylalt

Az olaszok ismerik a jó fagylalt titkát. Mi pedig most megosztjuk Önnel ezt a titkot.

Olasz kávé

Olasz kávé

Kínáljon vendégeinek valami különlegesebbet, mint amit minden sarkon megtalálhatnak. A tucatkávék helyett Ön válasszon egy igazi kávékülönlegességet.

Az Év Fagylaltja verseny, tizenharmadszor

2010.06.08.

Az Év Fagylaltja verseny, tizenharmadszor

Helyszíni tudósítás, Fagylaltverseny 2010

Tegnap került sor a fagylaltos szakma egyetlen, évente megrendezett versenyére. A tavalyi esemény után csupa szépet és jót írhattunk: „rekord számú versenyző…soha, egyetlen versenyen sem láttunk még ennyi gyönyörű, látványosan jó minőségű fagylaltot.”

Nos, idén sajnos nem tudok ennyi szépet mondani a versenyen szerzett tapasztalataimról. Kevesebb fagylaltkészítő nevezett be 2010-ben, és a versenyfagyik színvonala is elmaradt a tavalyitól (természetesen tisztelet a kivételnek!).

A kötelező fagylalt a sajtóban megjelent hírektől eltérően nem csokoládé, hanem ÉTCSOKOLÁDÉ volt. Véleményem szerint ez nem a legszerencsésebb választás volt a szervezők részéről: igaz ugyan, hogy nagyon nehéz jó étcsokoládé fagylaltot készíteni, és lemérhető rajta a szakmai tudás, de a legtöbb fagylaltozó nem is próbálkozik ezzel az ízzel. A mindenhol jelenlévő alapízek a csokoládé, vanília, eper, citrom, karamell - étcsokoládét nem kínál mindenki. Ezzel a verseny kiírója eleve kizárt a jelentkezők közül jónéhány, egyébként tehetséges és lelkes fagylaltkészítőt.

A szabadon választott fagylaltok közt idén is szerepeltek ismert magyar sütemények fagylalt-változatai (pl. Dobos fagylalt, mákos guba, Rákóczi túrós, aranygaluska), Ezek azért jó kreációk, mert a vevők azonnal el tudják képzelni, nagyjából milyen ízvilágot várjanak, ha kérnek belőle egy gombóccal.

Voltak különleges alapanyagból vagy különlegesen összepárosított alapanyagokból készülő alkotások: pl. francia füge, joghurtos homoktövis, kókuszos kukorica tápiókával - ez utóbbi véleményem szerint annak a tipikus esete, amikor a versenyző annyira ki akar tenni magáért, hogy már túllő a célon… Nehezen tudom elképzelni, hogy a vevők ostromolják a fagyipultot a kókuszos kukoricafagyiért, ráadásul tápiókával…

A fantázianevekkel szintén nagyon vékony jégre tévedünk… Én személy szerint nem szeretem, ha a név nem ad semmilyen útmutatást arra nézve, hogy mit tartalmaz a fagylalt. Versenyzett az idén „Latin szerenád”, „Vitaminforrás”, és „Házias vidámság”. Ezek gyakran elég sután hangzanak, túl költőiek, és nem tudjuk meg belőlük a fagylalt összetevőit - márpedig tapasztalatom szerint a vevő szereti pontosan tudni, mit kap a pénzéért.

Nem voltam teljesen elégedett a versenyfagylaltok állagával és díszítésével sem. Tavaly sokkal szebben tartották formájukat a pultokban. Idén több, különféle pultot biztosítottak a szervezők, és ezek különféle beállítása nem őrizte meg egyformán a fagylaltok állagát. Nyilván a megfelelő összetételen kívül jó pult is szükséges a jó állagú fagyihoz.

Tavaly több versenyfagylalt volt ízlésesen, mértékkel díszítve. Nem jó, ha a díszítés teljesen betakarja a fagyit (már csak praktikus okból sem, hiszen nem lehet belőle szedni, de versenyen - tudom - mások a szempontok). Gyakran a kevesebb dísztés, de kifinomultabban, elegánsabban kivitelezve többet ér, mint ha a tégelyben művészien feltornyozott fagylaltra locsolunk valamit, majd 2-3 különféle formájú és anyagú díszítővel tele is tűzdeljük - végül meghintjük egy sokadik anyaggal… A versenypultokat nézve eszembe jutott az „Igazából szerelem” című, nagyszerű angol film egy jelenete, amikor a Mr. Bean figurájáról híres színész (Rowan Atkinson) alakítja egy elegáns nagyáruház eladóját. Az ő dolga, hogy díszcsomagolást készítsen a megvásárolt ékszereknek. Fogja a nyakláncot, díszdobozba helyezi majd a dobozára ráköt egy ezüst szalagot. Az így feldíszített dobozt beleteszi egy átlátszó celofán zacskóba, és nekiáll rózsaszirmokat hinteni mellé… majd elővesz néhány levendulaágat, azokat is beledobja a zacskóba, és közben morzsol belőle pár szálat közé, hogy a levendula illata is érvényesüljön. Ezután beledob még egy fahéj-rudat is, és beköti a zacskó száját egy újabb szalaggal. Azt hinnénk: végre kész a díszcsomagolás - de ekkor előhúz egy hatalmas arany dobozt és egy magyal-ágat… És nyilván a végtelenségig tudná fokozni a túlzásba vitt díszítést, ha a vevő nem elégelné meg, és nem állítaná le ezen a ponton…

Ám ezen a ponton én is leállítom a kritizálást, és következzen végre a dicséret is.

Jelentem: megkóstoltam a győztes étcsokoládé fagylaltot, és mennyeinek találtam! Gratulálok hozzá a kötelező kategória győztesének: Trella Györgynének a nyírbátori Csekő kávéházból. Szintén gratulálok az ezüstérmes kecskeméti Böbe fagyizó és a bronzérmes debreceni Mignon cukrászda versenyzőjének.

A szabadon választott fagylaltok között Az Év Fagylaltja a Házias vidámság lett - ha jól láttam, aszaltszilva, fahéj, és talán grillázs díszítette, mint megtudtam: fehércsokoládé alapú, fahéjas-almás, szilvapálinkával ízesített kreáció, megkóstoltam és ízletesnek találtam. Gratulálunk készítőjének, Csuta Zsoltnak a csákvári Csuta cukrászdából - ő két kupát is hazavihetett, hiszen a legszebb díszítésért is az ő fagylaltját díjazta a zsüri.

A szabadon választott kategória ezüstérmese a Dobos fagylalt lett, Tóth Norbert műve, aki a dunaföldvári Tóth cukrászdát képviselte - tavaly ő nyerte el „Az Év Fagylaltja” kupát, ezért különösen tiszteletre méltó, hogy idén újra indult, és újra dicsőséget szerzett. Bronzérmet a francia füge kapott, alkotója Kmitt Erzsébet a budapesti Fitt Süti cukrászdából.

Közönségdíjat kapott a Tutti Kft. csányi sárgadinnye fagylaltja (noha, legjobb tudomásom szerint a Tutti fagylaltporból készíti fagylaltjait, márpedig én nem tartom helyesnek, ha a közönségdíjért a valódi gyümölcsökből, valódi alapanyagokból készült fagylalttal versenyeztetjük a porfagyit, ami talán nem is tartalmaz gyümölcsöt), különdíjat a budapesti Zacc café cappuccino fagylaltja.

Minden díjazottnak gratulálunk, és minden versenyzőnek köszönjük, hogy részvételükkel, munkájukkal fenntartják ezt a szép hagyományt.

Ha nem bánják a kedves olvasók, nem számolok be a verseny kereskedelmi részéről - amikor a különféle alapanyaggyártók nevezik be termékeiket összehasonlító versenybe. Ez nyilván a versenyhez szükséges anyagi források előteremtése miatt fontos. De a gyártócégek valódi versengése úgysem a Zila kávéházban, és nem a zsüri döntése alapján dől majd el, hanem kint, a piacon! Az ország és a világ fagylaltpultjainál… A szezon végére mindannyian megtudjuk, melyik alapanyaggyártótól milyen ízű terméket vettek meg a fagylaltkészítők, és az mennyire ízlett a vevőknek… Úgyhogy versenyre fel!


Az Év Fagylaltja kupa átadása
Versenypult
"Házias vidámság" - a nyertes fagylalt
Az alapanyaggyártók közt versengett, de elfolyt...
Az ezüstérmes étvcsokoládé és a Francia füge


Ajánlatot kérek

Kínálatunkból

Promag Starcrem krémfőző

Promag Starcrem krémfőző
Ezt keresem:
Hol szeretnék keresni?



Keresem

Hírlevél

Nevem:

E-mail címem:


Feliratkozom

Szeretnék leiratkozni
Amit kínálunk: vendéglátóipari üzletberendezés - legyen az kávézó, fagylaltozó, cukrászda, büfé berendezése. Az olasz kézműves fagylalt készítéséhez szükséges fagylaltgép, fagylaltpult, sokkoló hűtő, valamint fagylaltalapanyag választékunk egyedülállóan széles. Már üzlete megnyitása előtt tanácsokkal látjuk el Önt. Tegye fel kérdéseit - akár a kézműves fagylalt készítésével, akár gépeinkkel kapcsolatban. Kérjen ajánlatot tőlünk!
GEMM FB de Ranieri Bravo TeknaLine Filicori-Zecchini La Spaziale MB seats