Olasz üzletberendezések

Olasz üzletberendezések

Rendezze be üzletét az az olasz ízlésvilág és a minőség jegyében. Az Ön kávézóját, fagylaltozóját, cukrászdáját is sikerre visszük!

Olasz kézműves fagylalt

Olasz kézműves fagylalt

Az olaszok ismerik a jó fagylalt titkát. Mi pedig most megosztjuk Önnel ezt a titkot.

Olasz kávé

Olasz kávé

Kínáljon vendégeinek valami különlegesebbet, mint amit minden sarkon megtalálhatnak. A tucatkávék helyett Ön válasszon egy igazi kávékülönlegességet.

Oszlassunk el egy tévhitet: A statikus hűtő nem jobb, mint a no-frost

2009.10.08.

Oszlassunk el egy tévhitet: A statikus hűtő nem jobb, mint a no-frost

A tények

Minden vendéglátóüzlet berendezésekor szükségünk van különféle hűtési célokat szolgáló hűtő- és fagyasztószekrényekre, hűtővitrinekre. Egy fagylaltozónak nyilván más igényei vannak, mint egy kávézónak, egy sütödének, vagy egy büfének. De közös problémánk: hogyan, milyen szempontok alapján válasszuk ki az üzlet berendezésekor a célnak megfelelő, minden szempontot kielégítő hűtőt?

Az utóbbi hetekben, hónapokban több, új üzletet berendező ügyfelemtől hallottam azt a kijelentést, hogy statikus hűtőt szeretne vásárolni üzletébe, mert az jobban hűt, mint a „no frost” rendszerű hűtők… Egy ilyen állításra minden, hűtéstechnikával foglalkozó szakember méltán kapja fel a fejét. Hiszen a valóság, a technikai tények éppen az ellenkezőjét mutatják.

Elhatároztam tehát, hogy eloszlatom a fejekben uralkodó homályt, és sorba szedem, melyik hűtési rendszernek mik az előnyei, hátrányai. Álljon most itt feketén-fehéren, hogy melyik hűtő miben jobb, miben kevésbé jó.

„No frost” - ez annyit jelent, hogy nincs jegesedés. De vajon miért jó, ha egy hűtőben nem képződik jég? Hiszen a jég hideg, akkor az a jó, ha minél több jég van a hűtő belsejében, nem?

Bizony ez nem így van, bár sokakban él még ez a hiedelem. A magyarázat a következő: a jég nem csak hideg, de kiváló hőszigetelő tulajdonsággal is bír (gondoljunk csak az eszkimók jégből épülő kunyhóira, az iglukra…). Ha tehát a jég rárakódik arra a felületre, ami a hűtést biztosítja, elzárja a hűtőberendezést a hűtőszekrény belső terétől. Így ahhoz, hogy a belső tér lehűlhessen, hogy a hideg átjusson a lerakódott jégrétegen, egyre nagyobb és nagyobb erőkifejtésre van szüksége a hűtőrendszernek. Romlik a hűtőteljesítmény, miközben jelentősen megnő az energiafogyasztás. A villanyszámlánk azonnal jelzi, ha ez bekövetkezik.

Hogyan és miért képződik jég a hűtők belsejében? Egyrészt az élelmiszerek párolognak, másrészt minden alkalommal, amikor kinyitjuk a hűtő ajtaját, beáramlik a külső, páradús levegő. Hűtés közben a hideg levegő a nehézségi erő hatására lassan lefelé süllyed. A statikus hűtők esetében a hűtést vagy fixen beépített polcrácsok végzik, vagy palásthűtéses statikus hűtőkben a berendezés oldalfalában helyezkednek el a hűtőbordák. A hűtőrács vagy a hűtést biztosító oldalfal magához vonzza a párát, ami ott aztán lecsapódik és megfagy.

A jégréteg - azon túl, amit már említettünk, hogy akadályozza a hűtést és megnöveli a gép áramfogyasztását -, további veszélyeket is jelent. Nem teszi lehetővé, hogy a tárolótérben egyenletes legyen a hűtés, és bizonyos élelmiszerek fagyosabbak, mások kevésbé hidegek lesznek.

Ha nem távolítják el kellő rendszerességgel a hűtőből a jeget, pozitív hőfokra hűtő hűtőszekrény esetében a tárolt élelmiszerek felületén és a szekrény belsejében penész képződhet.

Mind pozítív hőfokú hűtőben, mind a fagyasztószekrényekben vagy a hűtővitrinekben komoly problémát jelent, hogy elszaporodhatnak a jégrétegben a baktériumok is. Ráadásul, ha hozzáérünk a hűtő belsejében képződött jéghez, annak kis darabkái belepottyanhatnak a hűtőben tárolt élelmiszerekbe. A hűtővitrinek bejegesedve nemhogy nem látják el eredeti funkciójukat - hogy gusztusosan és ínycsiklandóan mutassák be a süteményeket, tortákat -, hanem épp ellenkezőleg: ellenérzést keltenek a vevőkben, a lepotyogó dér és jégdarabok elcsúfítják a vitrinben tárolt termékeinket.

Egy fagylaltozó esetében ennek nem csak a fertőzésveszély miatt van jelentősége, hanem - tudjuk jól - a vevők a jó minőségű fagylalt egyik ismérvének tartják, hogy ne legyenek benne jégdarabok. Képzeljük el, mekkora bosszúság, ha kitűnő alapanyokból, remek receptúrával elkészítjük a legfinomabb, tökéletes állagú kézművesfagylaltot - de amiatt az apróság miatt, hogy a statikus hűtésű háttértároló hűtőszekrényünkben beleesett néhány kis jégdarabka, a vevők fintorogva közlik: „Ez a fagyi jeges!”…

Egy statikus hűtésű hűtő- vagy fagyasztószekrényt tehát rendszeresen meg kell szabadítanunk a benne képződött jégrétegtől (a szabályok szerint akkor, ha már eléri az 5 mm-es vastagságot). Ez bizony a gyakorlatban azt jelenti, hogy meglehetős gyakorisággal, hetente több alkalommal rá kell szánnunk sok fárasztó és kellemetlen munkaórát arra, hogy a hűtőnket leolvasszuk. Ilyenkor a benne tárolt élelmiszereket ki kell pakolnunk, gondoskodni kell róla, hogy a tiszítás ideje alatt ne olvadjanak ki. Miután a jégréteg leolvadt, alaposan meg kell tisztítani, fertőtleníteni a hűtő belsejét. Csak ezután pakolhatjuk vissza bele az élelmiszereket. Különösen gondot jelenthet például a vevőtérbe kihelyezett hűtővitrinek esetében, hogy a leolvasztás és takarítás ideje alatt nem használhatjuk süteményeink bemutatására a vitrint.

Mi történik ezzel szemben az újfajta hűtőkben, fagyasztókban, hűtővitrinekben? Hová lesz a bennük képződő jég? A csoda a dologban az, hogy a „no frost” rendszerű hűtőkben egyáltalán nem képződik jégréteg. A hűtő belsejében ugyanis egy ventilátor gondoskodik a hideg levegő gyors és egyenletes keringéséről. A légáram az elpárologtató felé tereli a nedves levegőt. A pára ráfagy az elpárologtatóra, egy időkapcsolóval vezérelt fűtőszál, vagy forró gáz pedig leolvasztja onnan. Az olvadék összegyűlik a fagyasztót működtető kompresszor feletti kis tálkában, és a kompresszor melegétől elpárolog.

Hallottam már olyan kifogást is a „no frost” hűtők ellen, hogy éppen ez a baj: hogy az automatikus leolvasztás ideje alatt felmelegszik a hűtőtér, kiolvadnak a fagylaltok, sőt, mi több: kiszáradnak a hűtőtt élelmiszerek… Nos, ez teljes mértékben téves elképzelés. A leolvasztás ideje alatt a „no frost” hűtőberendezések belső ventillátora automatikusan kikapcsol, a meleg levegőt nem keringeti a hűtőtérben, csak akkor kapcsol vissza, amikor az elpárologtató újra a megfelelő hőmérsékletre hűlt, sőt, a zárt rendszerű hűtés azt is biztosítja, hogy a meleg levegő ne érintkezhessen a tárolt élelmiszerekkel.

Mivel tehát az „no frost” hűtőkben nincs jegesedés, nem képződik hőszigetelő jégréteg a hűtőfelületen, így a hűtés nagyságrendekkel hatékonyabb. Az ételek igen rövid idő alatt lehűlnek. Ezzel kb. 50%-os időmegtakarítás érhető el! Nem beszélve az energiamegtakarításról - az áramfogyasztás „no frost”-hűtőt használva számottevően kisebb lesz, mint ha statikus hűtőnk lenne. A hűtő belsejének teljes tere kihasználható (miközben egy statikus hűtőben mindig elvesz a hasznos térből valamennyit a képződött jégréteg). Nincs baktériumtenyészet, nincs penészképződés. Nem fagy hozzá a tárolt élelmiszerek csomagolása a hűtő belső falához. A hűtőbe tett élelmiszerekbe nem potyog bele semmiféle jégdarab. Nincs szükség leolvasztásra sem, ami további igen jelentős időmegtakarítást, és sokkal kevesebb fáradságot jelent.

Nem csoda tehát, ha a no-frost technológia forradalmasította a hűtőgépgyártást. A csoda inkább az, hogy még mindig vannak olyan vásárlók, akik számára hihetően hangzik, hogy a régebbi technológia, a statikus hűtési rendszer jobb, mint az új, a hatékonyabb és takarékosabb no-frost módszer.

Nem lenne azonban teljes a kép, ha nem árulnánk el azt az egyetlen tulajdonságot, amiben a statikus hűtők jobbak a no-frost hűtőknél: ez pedig az ár. Sokak számára éppen ez a döntő tényező, amikor hűtőszekrényt választanak üzletükbe, mondván - jó lesz oda az olcsóbb statikus is. Arról azonban ők rendszeresen megfeledkeznek (a hűtő forgalmazója pedig nem minden esetben figyelmezteti rá a vevőt), hogy az áramfogyasztásból adódó különbséget, és az időmegtakarítást figyelembe véve már nem is annyival olcsóbb az a statikus hűtő…

Kérem, fontolják meg a fentieket, amikor berendezik üzletüket, vagy ha azon gondolkodnak, hogyan tehetnék olcsóbbá és gazdaságosabbá a vendéglátóhely üzemeltetését. Mert amikor a vásárlóerő finoman szólva sem nő, sőt, egyre jobban meg kell küzdenünk minden egyes vevőért - akkor a nyereségünk növelésének egyik igen fontos módszere az, ha csökkentjük az üzletünk működési költségeit. Akár azzal is, hogy takarékosabb, energiát és munkaidőt (ezzel drága munkaerőt) spóroló új hűtőre cseréljük a régi hűtőszekrényeket, háttértároló hűtőket, fagyasztókat, hűtővitrineket.
Erdős Norbert

Cikkhez kapcsolódó linkek:
Állóvitrineink
Tárolóhűtőink

Ajánlatot kérek

Kínálatunkból

GEMM BCB/03 sokkoló hűtő

GEMM BCB/03 sokkoló hűtő
Ezt keresem:
Hol szeretnék keresni?



Keresem

Hírlevél

Nevem:

E-mail címem:


Feliratkozom

Szeretnék leiratkozni
Amit kínálunk: vendéglátóipari üzletberendezés - legyen az kávézó, fagylaltozó, cukrászda, büfé berendezése. Az olasz kézműves fagylalt készítéséhez szükséges fagylaltgép, fagylaltpult, sokkoló hűtő, valamint fagylaltalapanyag választékunk egyedülállóan széles. Már üzlete megnyitása előtt tanácsokkal látjuk el Önt. Tegye fel kérdéseit - akár a kézműves fagylalt készítésével, akár gépeinkkel kapcsolatban. Kérjen ajánlatot tőlünk!
GEMM FB de Ranieri Bravo TeknaLine Filicori-Zecchini La Spaziale MB seats