Olasz üzletberendezések

Olasz üzletberendezések

Rendezze be üzletét az az olasz ízlésvilág és a minőség jegyében. Az Ön kávézóját, fagylaltozóját, cukrászdáját is sikerre visszük!

Olasz kézműves fagylalt

Olasz kézműves fagylalt

Az olaszok ismerik a jó fagylalt titkát. Mi pedig most megosztjuk Önnel ezt a titkot.

Olasz kávé

Olasz kávé

Kínáljon vendégeinek valami különlegesebbet, mint amit minden sarkon megtalálhatnak. A tucatkávék helyett Ön válasszon egy igazi kávékülönlegességet.

Fagylaltról, hozzávalókról - a kézműves gyümölcsfagylaltok összetétele

2003.05.14.

Fagylaltról, hozzávalókról - a kézműves gyümölcsfagylaltok összetétele

A Landra 2003 júniusi számában megjelent cikk

A nyár a gyümölcsökkel együtt megérleli vevőinkben a gyümölcsfagylaltok iránti vágyat is. Míg a hűvösebb napokon inkább a tejes fagylaltokhoz húz a szívük, a meleg fokozódásával egyre inkább a gyümölcsfagylaltok felé fordulnak.

Mivel a gyümölcsfagylaltok kevesebb féle szárazanyagot tartalmaznak, mint a tejesek, a receptkészítésnél egyszerűbb a dolgunk. Csak néhány szempontot kell figyelembe vennünk.

Fontos, hogy a gyümölcsfagylalt vízzel készüljön. Ha tejet, vagy tejszínt adunk hozzá, azzal zsírt viszünk bele, amitől nehezebb lesz, és friss ízét is elveszíti. A tejjel vagy a tejszínnel ellentétben a víz nem nyomja el a gyümölcs aromáját, frissességét. Megfelelően összeállított alapanyagokkal és vízzel ugyanolyan krémszerű állag érhető el, mint a tejes fagylaltoknál. A jó kézműves gyümölcsfagylalt frissít, hűsít, karakteres, friss íze van, de testes, és krémes.

A gyümölcsfagylaltok szárazanyagtartalmát a cukrok adják, esetleg egy kevés sovány tejport adhatunk hozzá a testesség növelésére. A jó gyümölcsfagylat általában 30 % cukrot tartalmaz. A gyümölcsök cukor- és savtartalma jelentősen eltér egymástól, de még az azonos gyümölcsfajtánál is nagy a változatosság, ezért receptünk összeállításánál az eltéréseket is figyelembe kell vennünk.

A leggyakrabban használt gyümölcsök összetétele
Cukrok Víz Zsírok +/- eltérés Kalória/ 100 g gyümölcsvelő
% % % %
Áfonya 14 80 0,5 - 60
Alma 14 87 0,7 1 60
Ananász 22 76 0,2 41 47
Banán 25 70 0,3 29 95
Citrom 9 89 0,3 21 32
Cseresznye 14 76 0,4 9 60
Dió 16 3 60 25 680
Eper 18 88 0,6 4 35
Grapefruit 10 90 1 27 30
Kiwi 19 80 0,1 8 53
Kókuszdió 22 4 65 38 620
Körte 14 82 0,4 12 65
Málna 12 85 0,5 1 40
Maracuja 12 80 0,2 33 30
Őszibarack 11 86 0,1 13 45
Ribizli 14 90 0,1 - 45
Sárgabarack 12 75 0,1 10 50
Sárgadinnye 24 95 0,1 41 20
Szeder 12 84 1 - 40
Szőlő 17 70 0,5 8 70


A cukortartalom beállításához használhatunk kézi refraktométert, egy olyan készüléket, amely fény felé fordítva, a nézőkéjén keresztül megmutatja az „ablakába” tett folyadékminta cukortartalmát. Ezzel az igen drága készülékkel a folyamatos cukrozás és mintavételezés segítségével beállíthatjuk a kívánt cukortartalmat.

Az egyszerűbb megoldás viszont az, ha a friss gyümölcs kiegészítéséhez gyümölcspasztát használunk. 1 liter kész gyümölcsfagylaltlére vetített 15-25 %-os gyümölcstartalom mellett elég 2-3 % pasztát használni. A paszta segít kiegyensúlyozni a gyümölcsök természetes cukor-, íz-, színeltéréseit, így a folyamatos refraktométeres méricskélés helyett könnyedén elérhetjük, hogy mindennap ugyanolyan ízű, állagú és színű legyen az adott fagylalt. A hűtőkapacitás, a gyümölcs ára, hozzáférhetősége változtathatja a gyümölcs és a paszta arányát akár 100% paszta felhasználásáig is. A jó minőségű paszták valódi gyümölcsből készülnek, tehát, ha a fagylaltunk csak ezzel készül, akkor is nyugodtak lehetünk, hogy a fagylaltunk „találkozott gyümölccsel”.

A cukor mellett a szárazanyagtartalom további néhány százalékát a habosítók, stabilizálók, rostok, proteinek, stb. teszik ki. Habosításra korábban tojásfehérjét használtak, de szerencsére már kevesen kockáztatják meg a tojással való igen kényes, munkaigényes és veszélyes műveleteket. Manapság elterjedtek az emulgeáló paszták - fontos, hogy olyat válasszunk, amely mellékíz-mentes. Némelyik forgalomban lévő emulgeáló már kis mennyiségnél is kellemetlen mellékízt okoz, túlzott adagolásnál pedig - éppúgy, mint a tejszín - elveszi a gyümölcsfagylalt frissességét.

A víz, cukor, gyümölcsvelőkeverék mellé még stabilizáló, „lékötő” használata is elengedhetetlen. A kötőanyag megakadályozza, hogy az elkészült fagylaltban különváljon a víz és a cukor, (tehát nem szabad tócsáknak keletkezni a díszítésekben), a fagylaltot krémessé, testessé és sokáig fogyaszthatóvá teszi. Az 50-60-as, a 100-as, és a 150 g-os alapporok úgy vannak összeállítva, hogy segítsenek a fagylaltkészítőknek a megfelelő, minél krémesebb állag kialakításában. A cukor- és szárazanyagtartalom a használatukkal kiegyensúlyozottabb, állandóbb lesz. A fagylalt a megfelelő stabilizálóval jobban ellenáll a hőingadozásoknak. A jó alap megakadályozza a jégkristályok képződését is. A gyümölcsfagylalt-alapporok összetétele jelentősen eltér a tejes alapporokétól, fontos figyelni tehát, hogy melyiket használjuk gyümölcsfagylaltoz, melyiket tejeshez.

Mivel a gyümölcsfagylatok rengeteg vitamint tartalmaznak, kalóriatartalmuk pedig akár 2/3-addal is kevesebb lehet, mint a tejesfagylaltoké, a fogyókúrázók is könnyebben elcsábulnak tőlük.

Sokan eddig tejcukor-érzékenységük miatt tartották távol magukat a fagylaltoktól. Ma már azonban laktózmentes alapporok is kaphatóak, így immár ők is élvezhetik a sokak által kedvelt csemegéket.

És végül egy apró ötlet: az elkészült gyümölcsalapléhez mindig adjunk egy kevés citromot! A citrom ugyanis kiemeli a gyümölcsök ízét. Így lesz kézműves gyümölcsfagylaltunk igazán különleges, frissítő nyári csemege.

Erdős Norbert


Ajánlatot kérek

Kínálatunkból

Tekna Line 1540 üveges hűtővitrin

Tekna Line 1540 üveges hűtővitrin
Ezt keresem:
Hol szeretnék keresni?Keresem

Hírlevél

Nevem:

E-mail címem:


Feliratkozom

Szeretnék leiratkozni
Amit kínálunk: vendéglátóipari üzletberendezés - legyen az kávézó, fagylaltozó, cukrászda, büfé berendezése. Az olasz kézműves fagylalt készítéséhez szükséges fagylaltgép, fagylaltpult, sokkoló hűtő, valamint fagylaltalapanyag választékunk egyedülállóan széles. Már üzlete megnyitása előtt tanácsokkal látjuk el Önt. Tegye fel kérdéseit - akár a kézműves fagylalt készítésével, akár gépeinkkel kapcsolatban. Kérjen ajánlatot tőlünk!
GEMM FB de Ranieri Bravo TeknaLine Filicori-Zecchini La Spaziale MB seats